Kiinteistönhoito vaatii monipuolista osaamista. Syksyn 2024 aikana Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniasta kiinteistönhoitajaksi valmistuva Max Miettunen valitsi alan sen monipuolisuuden vuoksi ja työskentelee tällä hetkellä ulkoalueiden hoidossa.
”Mietin peruskoulun lopulla, mikä sopisi minulle. Ammatillinen koulutus oli itselleni luonteva valinta, sillä nautin käsillä tekemisestä, eikä lukio tuntunut omalta. Isäni ehdotti kiinteistöpalvelualaa, koska se avaa monenlaisia mahdollisuuksia niin lvi-, sähkö-, talotekniikka- kuin kunnossapitotehtäviinkin. Opon kanssa tästä myös juttelin, ja hakupaperit lähtivät kiinteistöalaan ammatillista koulutusta Espoossa ja Kirkkonummella tarjoavaan Omniaan”, nyt parikymppinen Max kertoo.
Kiinteistöpalveluala haastaa oivaltamaan ja tarjoaa mahdollisuuksia
Kiinteistönhoitajan työhön voi kuulua esimerkiksi piha-alueiden hoitoa ja erilaisia huolto- ja korjaustöitä. Työhön kuuluu myös ihmisten kohtaamista, ja se vaatii asiakaspalveluhenkisyyttä. Myös teknistä osaamista vaaditaan.
Opinnot Max Miettunen suoritti oppisopimuksella perheyrityksen palveluksessa. Työnkuvaan on kuulunut pääsääntöisesti ulkohommia, kuten kunnossapidon ja ylläpidon tehtäviä Luukin ulkoilualueen 36-paikkaisella asuntovaunualueella.
”Tekemistä on ollut monenmoista. Olen huolehtinut sisä- ja ulkoalueiden käyttökunnosta, toimivuudesta ja turvallisuudesta, tehnyt pihatöitä ja kolannut talvella lumet. Työtehtäviin kuuluu esimerkiksi paloturvallisuuden varmistaminen ja valaistuksesta huolehtiminen”, hän listaa.
Mikä auttaa pärjäämään?
Neljän vuoden opiskelujen jälkeen Miettuselle on selvinnyt, mikä auttaa alalla pärjäämiseen.
”Kiinteistönhoitajana joutuu kohtaamaan monenlaista. Kaikkea ei myöskään tuoda tarjottimella, vaan vaaditaan hoksaamisen taitoa. Aina ei myöskään ole heti selvää, mikä mahdollinen ongelma voi olla tai mistä vikaa lähteä etsimään. Sikäli ratkaisukeskeisyys, rauhallisuus, kyky ennakoida ja tilanteiden hallinta ovat hyviä ominaisuuksia”, Max tuumii.
Miettunen tietää myös, että jos yhdeltä kiinteistönhoitajalta kysyy ”mitä teet”, vastaa toinen todennäköisesti hyvinkin eri tavalla.
”Tämä on todella laaja-alaista tekemistä. Olen onnellinen, että valitsin juuri tämän koulutuksen taustakseni, sillä nyt osaan paljon kaikenlaista. Lisäksi saan työskennellä erilaisten koneiden kanssa ja myös huoltaa niitä – mikä on itselleni innostavaa, hän sanoo.
Kisaporukkaan ”vahingossa” – kokeilunhalu kannatti
Max Miettunen lähti Taitaja-kilpailuun mutkan kautta. Oppilaitoksen alkuperäiseen joukkueeseen tuli vajausta, ja Miettusen opettaja Patrick Enckell kysyi häntä mukaan.
– Olen sikäli kokeilunhaluinen, että olihan sitä lähdettävä, kun kysyttiin. Toisaalta oli todella hienoa päästä edustamaan ammattiosaamista. En ole ollut vastaavissa tilanteissa aiemmin. Tykkään kaikesta uudesta ja siinä on vähän haastetta itselle. Yritän suoriutua aina niin hyvin kuin voin, Max sanoo.
Kilpailutehtävien suorittamista hän ei tunnusta jännittäneensä.
”Etukäteen kisapaikalla toki tuntui perhosia vatsassa, mutta kun luki annetut tehtävät, niin heti helpotti. Kaikki tehtävät olivat sellaisia, että osaaminen niissä oli hallussa. Tämä auttoi ehkä myös suoriutumaan niistä nopeasti, mikä sitten taisi siivittää minut voittoon asti.”
Ensi kevääseen asti Max Miettunen kiertää eri puolella Suomea edustamassa Taitajien taitajana ammattiosaamista ja ammatillista koulutusta. Palkinnoksi saadun Volvo EX30-sähköauton ratissa vierailut eri oppilaitoksiin ja tapahtumiin sujuvat mukavasti.
Entä mitä muuta hän on miettinyt jatkosta?
”Taitajien Taitaja -esiintymisten ohella jatkan töitä sekä päätän opinnot, sillä loppuvuodesta saan viralliset tutkintopaperit taskuuni. Toisaalta talotekniset asiat kiinnostavat, joten siinä olisi lisäopintojen paikka. Olen myös kiinnostunut logistiikka-alasta”, hän miettii tulevaisuuttaan.
Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Skills Finland / Meeri Utti