Hallitus sai eilen illalla päätökseen puoliväliriihen, jossa linjattiin julkisen talouden tulevia askelmerkkejä. Puoliväliriihen päätökset herättävät kiinteistöpalvelualalla sekä tyytyväisyyttä että huolta.

Riihessä tehtiin useita verotusta koskevia päätöksiä, joilla on myönteisiä vaikutuksia elinkeinoelämälle. Kiinteistötyönantajien näkökulmasta erityisen positiivista ovat työn kannusteita ja ostovoimaa vahvistavat toimenpiteet, jotka ovat tärkeitä kotimarkkinoilla toimiville yrityksille. Myös yhteisöveron alentaminen on elinkeinoelämän kannalta tervetullut ratkaisu.

Valitettavasti kotitalousvähennykseen aikaisemmin kohdistuneisiin leikkauksiin ei riihessä tehty muutoksia. Kotitalousvähennyksen leikkausten peruminen olisi ollut tärkeää paitsi palveluja tuottaville pienille yrityksille, myös kotitalousvähennyksen turvin siivous- ja kodinhoitopalveluja ostaville ikäihmisille, lapsiperheille ja muille arjessaan tukea tarvitseville.

Osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvistä päätöksistä risuja ja ruusuja

Kiinteistötyönantajat pitää erittäin tärkeänä, että ammatillisen koulutuksen rahoitukseen ei kohdistettu uusia leikkauksia. Kiinteistöpalvelualalle lisäleikkaukset ammatilliseen koulutukseen olisivat olleet erityisen vahingollisia.

”Hienoa, että ammatillisen koulutuksen rahoitusta ei enää leikata. Kiinteistöpalveluala on henkilöstövaltainen, ja suurin osa sen työntekijöistä tarvitsee ammatillista osaamista suoriutuakseen työtehtävistään. Ala tarvitsee monipuolista ja laadukasta tutkintotarjontaa nyt ja tulevaisuudessa”, johtava asiantuntija Tiia Brax kommentoi.

Hyvä päätös kiinteistöpalvelualan kannalta on myös se, että toisen asteen koulutuksen tarjontaa suunnataan aiempaa enemmän työelämän tarpeisiin. Tämä edistää koulutustason nousua ja työvoiman ohjautumista kiinteistöpalvelualan kaltaisille, hyvin työllistäville aloille.

Huolta herättävät kuitenkin hallituksen kaavailemat lukuvuosimaksut toisen asteen koulutukseen EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille ja maahanmuuton sujuvoittamisen painopiste korkeakoulutetuissa. Nämä voivat vaikeuttaa kansainvälistä rekrytointia ja vähentää Suomen houkuttelevuutta kohdemaana.

”Kiinteistöpalvelualalle on erityisen tärkeää, että lukuvuosimaksut eivät kohdistu oppisopimuskoulutuksessa työperusteisella oleskeluluvalla opiskeleviin henkilöihin. Lisäksi on tärkeää, että maahanmuuton sujuvoittamiseen liittyvät toimet ulotetaan korkeasti koulutettujen ohella ammattiosaajiin”, Brax summaa.

Tarkemmin puoliväliriihen päätöksiin voi tutustua valtioneuvoston nettisivuilla.