Hallitus linjaa ensi viikolla puoliväliriihessä Suomen talouden tulevia askelmerkkejä. KITA esittää kolme konkreettista toimenpidettä, jotka tukevat työllisyyttä, torjuvat harmaata taloutta ja varmistavat osaavan työvoiman saatavuuden.

Kolme keskeistä toimenpidettä ovat kotitalousvähennyksen leikkausten peruminen, veronumerolainsäädännön laajentaminen kiinteistöpalveluihin sekä osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen koulutuksen ja työperäisen maahanmuuton keinoin.

1. Kotitalousvähennyksen leikkaukset on peruttava

Kotitalousvähennyksen säilyttäminen on erityisen tärkeää ikäihmisille, lapsiperheille ja henkilöille, joilla on heikentynyt toimintakyky. Nämä ryhmät käyttävät vähennystä ostaakseen välttämättömiä arjen tukipalveluja, kuten siivousta ja muuta kodinhoitoapua. Suurimpia palveluiden ostajaryhmiä ovat eläkeläiset, erityisesti yli 75-vuotiaat, joille kotitalousvähennys mahdollistaa pidempään kotona asumisen ja vähentää julkisesti rahoitetun hoivan tarvetta. Yhteiskunnalle tulee edullisemmaksi tukea palvelujen ostoa kotitalousvähennyksellä kuin järjestää palvelut niitä tarvitseville.

Kiinteistöpalveluala työllistää merkittävästi ulkomaalaista työvoimaa ja pieniä yrityksiä, joiden liikevaihdosta keskimäärin 40 prosenttia muodostavat kotitalousvähennykseen oikeuttavat palvelut. Leikkaukset kotitalousvähennykseen heikentävät erityisesti laillisesti toimivien pienten yritysten toimintaedellytyksiä. Kotitalousvähennys on keino torjua harmaata taloutta ja tukea työllisyyttä.

2. Veronumerolainsäädäntö on laajennettava kiinteistöpalvelualalle

Rakennusalalla käytössä oleva veronumerolainsäädäntö on osoittanut tehokkuutensa harmaan talouden torjunnassa. Veronumerorekisterin avulla varmistetaan, että kaikki työntekijät ovat ilmoittautuneet verotuksen piiriin. Tämä lisää alan läpinäkyvyyttä, parantaa rehellisten toimijoiden toimintaedellytyksiä ja selkeyttää valvontaa.

Hallitus selvittää veronumerolainsäädännön laajentamista matkailu- ja ravintola-alalle. Samalla se tulisi laajentaa myös kiinteistöpalvelualalle. Veronumerolainsäädäntö loisi alalle yhtenäiset pelisäännöt ja parantaisi valvontaa erityisesti pienissä ja ulkomaalaista työvoimaa työllistävissä yrityksissä. Samanaikainen käyttöönotto mara-alan kanssa olisi kustannustehokas keino torjua harmaata taloutta ja vähentää työperäistä hyväksikäyttöä.

3. Osaamiseen ja työvoiman saatavuuteen on panostettava

Laadukas ammatillinen koulutus on välttämätöntä kiinteistöpalvelualan työvoimatarpeen ja kilpailukyvyn turvaamiseksi. Kiinteistöpalvelualalle lisäleikkaukset ammatilliseen koulutukseen olisivat erityisen vahingollisia, sillä ala on henkilöstövaltainen ja suurin osa sen työntekijöistä tarvitsee ammatillista osaamista suoriutuakseen työtehtävistään. Ala tarvitsee monipuolista koulutustarjontaa myös jatkossa. Oppisopimuskoulutus on alalle keskeinen, kustannustehokas ja työelämälähtöinen tapa hankkia ja täydentää ammatillista osaamista.

Koulutuksen lisäksi ala tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, jotta alalla riittää osaajia myös tulevaisuudessa. Työperäistä maahanmuuttoa on edistettävä kaikin keinoin, kuten luopumalla saatavuusharkinnasta ja keventämällä lupaprosesseja. Saatavuusharkinta hidastaa ulkomaisen työvoiman palkkaamista ja vaikeuttaa työnantajien mahdollisuuksia vastata nopeasti työvoimatarpeisiin. Kiinteistöpalvelualalla on jo nyt pula osaajista ja alan työvoimatarve kasvaa entisestään väestön ikääntyessä, taloustilanteen helpottaessa ja palveluiden kysynnän lisääntyessä.