Kerrostaloasukkaat voivat tulevaisuudessa vaikuttaa asumismukavuuteensa kodin älyratkaisujen ja erilaisten palveluiden avulla. Kaikki eivät halua tehdä säätöjä itse, siksi automatisointi on tarpeen.  

Kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatio etenee vauhdilla. Tulevaisuudessa yksittäinen kerrostaloasukas voi vaikuttaa asumismukavuuteensa esimerkiksi säätämällä oman asuntonsa lämpötilaa ja ilmankosteutta huone kerrallaan.

– Digitalisaatio antaa asukkaalle vallan tehdä itselleen sopivia valintoja, jolloin rakennuksen omistaja ei sanele asunnon olosuhteita. Ympäristöministeriön kiinteistö- ja rakentamisalan digitalisaatiota vauhdittava KIRA-digi on rahoittanut useita hankkeita, joilla on vaikutusta kerrostaloasukkaan arkeen, sanoo KIRA-digin digipäällikkö  Teemu Lehtinen .

Kuukausimaksullisia palveluita kerrostaloihin 

Liikkuminen on jo kovaa vauhtia muuttumassa palveluksi, jossa koko liikennejärjestelmä rakentuu käyttäjä- ja palvelulähtöisesti. Tulevaisuudessa sama tapahtuu myös asumiselle. Silloin kuluttaja voi valita yhdeksi kuukausimaksulliseksi palveluksi itselleen sopivia palasia, kuten tiettyjä kaupan palveluita, kodinhoitoa, sisustusta ja pihanhoitoa.

– Näiden ratkaisujen bisnesmalleja mietitään juuri nyt kuumeisesti, Lehtinen kertoo.

Jo nyt digitalisaatio on helpottanut muun muassa kerrostalojen kulunvalvontaa esimerkiksi yhteiskäytössä oleviin tiloihin. Toisaalta lähetti voi toimittaa paketin suoraan perille asunnon rajattuun eteistilaan tai kerrostalon yhteistilaan. Uusiin asuntoihin on myös tullut kodin keskusyksiköitä, joiden kautta ääniohjauksella voi laittaa valot päälle, sammuttaa television tai käynnistää vaikkapa robottipölynimurin.

Jopa 20 prosentin energiansäästö 

Tampereella viiden kerrostaloyhtiön asukkaat ovat jo päässeet testaamaan asuntonsa lämpötilan säätämistä yksittäinen huone kerrallaan. Asuntoihin on asennettu sensoreita ja älytermostaatteja, ja lämpötilan säätäminen onnistuu älypuhelimeen asennettavan sovelluksen avulla. Kyseessä on energiaratkaisuihin liittyviä asiantuntijapalveluita tarjoavan Enermixin tutkimushanke, jonka tarkoituksena on lisätä asumismukavuutta ja säästää energiaa. Hanke on saanut rahoitusta KIRA-digiltä.

Energiansäästö on ollut huomattavaa: lämmityskustannuksissa on säästetty jopa 20 prosenttia. Se on onnistunut lämmitysjärjestelmien älykkäällä ohjauksella, jossa on hyödynnetty sääennustetietoja ja leikattu kaukolämmön piikkejä.

– Kun asukkaat käyvät suihkussa aamuisin ja iltaisin, se aiheuttaa energiankulutukseen tehopiikin. Olemme leikanneet sitä samaan aikaan lämmitysverkostosta pois, Enermixin toimitusjohtaja Janne Heinonen kertoo.

Automatiikka tarpeen – ohjaus kiinnostaa harvoja 

Kyseisessä hankkeessa päätöksen älykkäästä lämmitysjärjestelmästä on tehnyt taloyhtiö tai kiinteistön omistaja. Tulevaisuudessa kuluttajille suunnitellaan palvelua, jonka myös yksittäinen asukas voisi hankkia ilman taloyhtiön päätöstä.

Hankkeessa on huomattu, että vain noin kymmenen prosenttia asukkaista on kiinnostunut ohjaamaan asuntonsa lämmitystä.

– Palvelut tulee kehittää niin, että ne toimivat täysin automaattisesti ja tekevät älykkäitä ratkaisuja taustalla. Jos joku haluaa vaikuttaa lämmitykseensä, hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Muuten taloyhtiö ja yksittäiset asukkaat vain hyötyvät säästöstä energiankulutuksessa, Heinonen sanoo.

Lue lisää KIRA-digistä