Palveluiden luottamuksessa pientä nousua, vähittäiskaupassa nähtiin nyt suurin notkahdus.

”Marraskuun luottamuslukemien perusteella yritysten arviot ovat ottamassa pohjakosketusta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että talouskasvu lähtisi jo käyntiin. Päinvastoin, luottamuslukujen perusteella talousennusteissa tullaan näkemään korjauksia alaspäin, mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa,” EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli marraskuussa -21. Luottamus pysyi edelliskuun tasolla. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Marraskuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku putosi arvoon -43. Saldoluku oli kaksi pistettä vähemmän kuin lokakuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Palveluiden luottamus nousi marraskuussa. Luottamusta mittaava saldoluku oli -6, joka on pisteen verran enemmän kuin lokakuussa. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +12.

Vähittäiskaupassa luottamus laski marraskuussa lukemaan -16, joka on viisi pistettä vähemmän kuin lokakuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Palveluiden luottamus vahvistui aavistuksen

Palveluiden suhdannekuva on ollut viime kuukausien aikana yhä kielteinen. Heikosta suhdannekuvasta huolimatta myynti on kasvanut hyvin maltillisesti edelliskuukausiin verrattuna. Myös myyntiodotukset ovat yhä varovaisen positiiviset.

Suomessa palveluiden luottamus oli lokakuussa selvästi alle EU-maiden keskiarvon.

Luottamusindikaattori, marraskuu 2023

Luottamusindikaattorin tulokset animaationa