”Yleiseen talouskehitykseen nähden elokuun luottamuslukuja voi pitää hyvänä hetkellisenä torjuntavoittona. Yritysten luottamus ehti tulla alaspäin useiden kuukausien ajan. Isossa kuvassa yritysten luottamushan on heikentynyt jo lähes kaksi vuotta putkeen. Siksi on hyvä varautua myös siihen, että aikanaan tapahtuva talouden virkoaminenkin voi ottaa aikansa”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Teollisuudessa luottamus nousi pisteen verran elokuussa. Uusin saldolukema oli -19. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Elokuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku kohosi arvoon -32. Saldoluku oli kaksi pistettä enemmän kuin tarkistettu lukema heinäkuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Vähittäiskaupassa luottamus päätyi elokuussa lukemaan -13. Saldoluku oli pisteen verran korkeampi kuin edelliskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

Palveluiden luottamus säilyi elokuussa edelliskuun tasolla

Luottamusta mittaava saldoluku oli +1. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +12. Suhdannekuva on ollut viime kuukausien aikana yhä negatiivinen. Heikosta suhdannekuvasta huolimatta myynti on kasvanut edelliskuukausiin verrattuna. Myös myyntiodotukset ovat yhä positiiviset.

Suomessa palveluiden luottamus oli heinäkuussa alle EU-maiden keskiarvon.

”On ollut jo pidemmän aikaa nähtävissä, että Suomi kulkee laskusuhdanteeseen rakentaminen edellä. Teollisuus tulee nyt perästä. Syksyn kannalta olennaista on palvelualojen työllisyys. Viime kuussa palvelualojen yritysten odotukset henkilöstömäärien suhteen olivat jo negatiiviset. Joten lähikuukausina saadaan vielä kulkea sankassa sumussa ennen kuin käänteet paremmasta alkavat näkyä”, Pakarinen summaa.

Luottamusindikaattori, elokuu 2023
Luottamusindikaattorin tulokset videona

Lisätietoja: johtaja Sami Pakarinen, p. 050 343 4337