64 prosenttia yrityksistä arvioi, että koronarajoitusten purkaminen on vaikuttanut myönteisesti niiden toimintaan. Yli kolmannes on kehittänyt uusia tuotteita, palveluja tai liiketoimintoja selviytyäkseen kriisistä. Palvelualalla tilanne on yhä vaikea, mutta eniten heikentyivät teollisuusyritysten arviot.

Koronarajoitusten purkaminen ja yhteiskunnan avaamisen käynnistäminen näkyy tuloksissa.

”Monen työnantajayritysten pahin aallonpohja on tältä erää ohitettu ja exit-vaiheen käynnistyminen on vahvistanut yritysten tulevaisuuden uskoa. Tulokset kertovat myös uudistumisesta ja sopeutumisesta: yritykset ovat pystyneet tarttumaan kriisin avaamiin tai pakottamiin kasvun mahdollisuuksiin”, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

”Samalla on selvää, että vielä ei todellakaan voida huokaista helpotuksesta – suurin huolenaihe on teollisuuden heikentynyt tilanne. Nyt on tärkeää jatkaa määrätietoisia askelia kohti normaalimpaa arkea. Kuten edellinen koronakyselymme osoitti, yrityksissä on hyvä valmius tarjota turvallinen siirtyminen etätyöstä takaisin työpaikalle”, jatkaa Häkämies.

Lue EK:n uutinen koronalyselyn tuloksista

Kiinteistöalan tuoreimmat tulokset:

  • 47 % vastaajista arvioi kesäkuun liikevaihdon olevan yhtä suuri tai suurempi kuin normaalisti tähän aikaan (toukokuussa 39 %), 40 %:lla liikevaihto on enintään neljänneksen tavallista pienempi ja 8 %:lla vastaajista liikevaihto on merkittävästi tavallista pienempi.
  • 38 % vastaajista arvioi rajoitusten purun helpottavan vähän, 31 % ei pysty vielä arvioimaan tilannetta ja toisaalta 18 % kokee, ettei rajoitusten purkaminen helpota tilannetta lainkaan.
  • 28 % vastaajista kertoo tehneensä lomautuksia (toukokuussa 19 %), lähiaikoina lomautuksia suunnittelevien osuus vastaajista on 9 %, sen sijaan 63 % ei näe tarvetta lomautuksille tällä hetkellä.
  • 17 % on laajentanut nykyistä liiketoimintaansa, uusia palveluja ja tuotteita on kehittänyt 29 % ja uusia asiakasryhmiä tai kohdemarkkinoita on tunnistanut 26 % vastaajista.

Avoimessa palautteessa alan yritykset kritisoivat yritystukien maksamisen hitautta ja toisaalta kyseenalaistavat erityisesti BusinessFinlandin tukien jakoperusteita ja kohdentamista.

Esitetyt tulokset perustuvat 5.-9.6. kerätystä yritysaineistosta tehtyihin analyyseihin. Kiinteistötyönantajien jäsenistä viimeisimpään tutkimukseen osallistui 47 työnantajayritystä.