SOL Kiinteistöpalvelut Oy:n Oulun aluepäällikkö Iivari Tikkanen palkattiin alkuvuonna perustamaan uusi talotekniikkaosasto kiinteistönhoidon ja turvallisuuspalveluiden kylkeen. Kiinteistönhoitoa Oulun alueella on tehty pitkään, mutta nyt porukkaan on liitetty talotekniset asiantuntijat. Uudistuksella tavoiteltiin kustannussäästöjen lisäksi mm. parempaa asiakaskokemusta sekä kilpailijoista erottumista.

– Nykyaikainen kiinteistönhoito monimutkaistuu jatkuvasti, kiinteistöjen olosuhteita halutaan seurata reaaliaikaisesti ja kiinteistöihin tuodaan mittalaitteita, joilla asiantuntijat seuraavat mm. ilmanvaihtoa, lämpötiloja ja kosteutta, kertoo Iivari, ja jatkaa: – Porukkamme liikkuu kiinteistöillä päivittäin. Jokainen kiinteistönhoitaja seuraa ja havainnoi tiloja ja tekee ennakoivaa ylläpitoa. Kun omat taidot kiinteistönhoitajalla loppuu, paikalle tilataan Tampuurin tikettijärjestelmän kautta talotekninen asiantuntija. SOLilla on käytössä myös valtakunnallinen asiakaspalvelukeskus – nimeltään tietenkin aurinkovoimala – joka mm. seuraa kiinteistöjen olosuhteita etänä jatkuvana palveluna.

– Meitä on täällä hommissa 22 osaajaa, iältään kaikkea 20 ja 50 välillä. Osaamista on paljon erilaista, löytyy kylmäasentajaa, sähköasentajaa, LVI asentajaa ja tietysti monia kiinteistönhoitajia, joista osa tehnyt perustutkinnon ja osa ammattitutkinnon. Porukalla on hyvä tiimihenki ja läppä lentää, naurahtaa Iivari. – Paljon pidetään yhteyttä viesteillä, soittaen ja WhatsApp-ryhmissä. Väki tuntuu viihtyvän hyvin ja itse esihenkilönä pyrin myös toimimaan niin, että jokaisella olisi mukava tulla töihin. Meillä ei ole hierarkioita, kaikesta pystyy puhumaan ja jokaista kuunnellaan, luonnehtii Iivari SOLin henkeä.

Miksi Iivari sitten haluaa tehdä tätä työtä? – Tärkein on ihmiset. Kun saan olla tekemisessä erilaisten ihmisten kanssa, ratkaista arkisia haasteita tiimin kanssa ja auttaa muita. Tällaiset onnistumiset tuo tunteen merkityksellisestä ja kivasta työstä, kertoo Iivari, jonka voi vapaa-ajalla löytää mm. salibandyä pelaamasta.

SOL tukee vahvasti työntekijöidensä kouluttautumista ja uralla etenemistä. Iivarin siirtyessä kesän jälkeen uusiin kehitystehtäviin, hänen paikkansa ottaa Jukka-Pekka Martikainen. Hänet houkuteltiin toisen työnantajan palveluksesta SOLiin ja nyt aiemmin sähköasentajana toiminut Jukka-Pekka suorittaa lähiesimiesammattitutkintoa ja aloittaa palvelupäällikkönä syksyllä.