HH-kiinteistöpalvelut on tamperelainen kiinteistöpalveluyritys, jolla on pitkä historia ja juuret jo 1970-luvun Hervannassa, Tampereen kaupungin omistamana aluehuoltoyhtiönä. Sittemmin yksityisomistukseen myyty yritys työllistää Tampereella tänä päivänä noin 300 kiinteistöpalvelualan ammattilaista.
Jo vuosien ajan HH on tehnyt yhteistyötä myös Tampereella toimivan Ammattiopisto Luovin kanssa, mutta kun aiemmin Luovissa opettajana työskennellyt Petri Salmela aloitti HH:ssa palvelupäällikkönä, yhteistyö syveni entisestään. – Luovilaisena koin haastavaksi löytää yhteistyökumppaneita yrityksistä, joista opiskelijat saisivat työharjoittelupaikkoja. Vaihdettuani työpaikkaa päätin, että jos tähän asiaan nyt pystyn vaikuttamaan, sen teen, kertoo Petri, ja jatkaa: – Tiesin, että opiskelijat, jotka Luovissa opiskelevat, ovat tosi kykeneväisiä määrättyihin töihin ja heistä yritykset saavat sitoutuneita ja tyytyväisiä työntekijöitä.
Yritys-oppilaitosyhteistyötä tehdään monin eri tavoin
HH-kiinteistöpalveluilla on monipuolisia yhteistyön muotoja Luovin kanssa. – Kerran menimme koko luokan kanssa yhteiselle aamupalalle. Puolitoistatuntia istuttiin ja juteltiin opettajan, ohjaajan ja opiskelijoiden kanssa. Jokainen oppilas sai kertoa itsestään mitä halusi. Samalla oppilaat pääsivät näkemään, keitä me olemme, ja keiden kanssa meillä tekisivät töitä. Tästä tilaisuudesta meille valikoitui kaksi nuorta herraa töihin. Molemmat ovat osoittautuneet erinomaisiksi työntekijöiksi, joista asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta kohteliaisuudesta ja tunnollisuudesta, kertoo Puhtauspalveluiden yksikön päällikkö Katja Saarinen.
– Vaikka yrityksellämme on pitkä historia osatyökykyisten palkkaamisesta, silti neljän vuoden ajan työtä on tehty vieläkin enemmän. Yhteistyö Luovin kanssa sujuu koko ajan kiinteämmin ja paremmin. Opettajat näkevät oppilaiden potentiaalin ensimmäisinä ja näin he voivat suositella meidän tarpeisiimme sopivia työntekijöitä. Meidän yhteistyömme on antanut myös Luoville mainosta, ja he joutuivatkin perustamaan toisen luokan kiinteistöpalveluopintoihin, iloitsee HH-kiinteistöpalvelujen toimitusjohtaja Tokke Salonen.
Millaista työtä osatyökykyiset tekevät?
-Luovista on tullut meille opiskelijoita, joille työ meillä on toiminut ponnahduslautana työelämään ja koko yhteiskuntaan. Osa on työskennellyt meillä oppisopimuksella, osa suoraan palkkatyössä. Olemme pystyneet palkkaamaan osatyökykyisiä henkilöitä monenlaisiin tehtäviin: vuosien varrella he ovat tehneet siivousta, korjaamotyötä, ulkoalueiden hoitoa, kirjanpitoa sekä toimineet koneenkuljettajana, aurakuskeina, sisäkiinteistönhoitajana, toimistotöissä ja varastonhoitajana, luettelee Kiinteistönhoidon ja talotekniikan yksikön päällikkö Toni Honkanen ja kehuu, että osasta henkilöitä ei haluta ikinä luopua.
– Kun osatyökykyiset on perehdytetty ja ohjattu hyvin työhön, heidän työntekonsa sujuu moitteetta. Kun päivän ohjelma ja rutiini ovat hallussa, kaikki menee hyvin, kertoo ylpeä esihenkilö Katja ja jatkaa: – Sanoisin jopa, että osatyökykyiset ovat poikkeuksellisen tunnollisia työntekijöitä ja mikä onnistumisen ilo heistä on nähtävissä, kun he huomaavat pärjäävänsä työssään.
Työyhteisöön mahtuu moninaisuutta
HH-kiinteistöpalvelujen väki kokee, että heidän työyhteisöönsä mahtuu monimuotoisuutta. – Minusta on ihanaa olla töissä yrityksessä, joka tukee erityisnuoria. Kaikilta ei voi vaatia 110 prosenttia ja sitoutuneiden työntekijöiden löytäminen on lottovoitto. Se, että työyhteisössä on erilaisia osaajia, avaa silmiä myös muulle henkilöstölle siitä, että työtä voi tehdä monella tavalla. Minusta se on win-win-tilanne kaikille, summaa Katja Saarinen.