Tripla kaupunkikeskus on sen kiinteistöpäällikkö Sakari ”Sakke” Meriläisen mukaan kaupunki kaupungin sisällä. Tripla kaupunkikeskus pitää sisällään hotellin, parkkihallin, kolme toimistotornia, neljä asunto-osakeyhtiötä, kauppakeskuksen, rautatieaseman sekä metrovarauksen uudelle pisararadalle.

– Meillä on kaikkien Triplan palveluntuottajien kanssa sovittuna sellainen yhteistyömalli, että me ostamme kumppaneilta työaikaresurssia, kertoo Sakke ja jatkaa: -Kumppanien kanssa ei noudateta normaalia temppulistaa, vaan työt vaihtelevat kausittain ja vuosittain. Lisäksi työtä tehdään vuoroissa, jolloin mahdollistetaan vuokralaisille nopeampi ja pidempi palveluaika eikä päivystyslähtöjä tule yhtä paljon, kun kiinteistönhoitoja on paikalla myös iltaisin ja viikonloppuisin.

– Kumppanivalinnassa kaikki kulminoitui henkilöihin. Kun Triplaan valittiin kumppaneita, valitsin ensin henkilöt, eli kohteeseen nimetyt kohde-esimiehet ja vasta sitten firman. Tämä hyvä yhteistyö näkyy siinä, että tiimi ja ihmiset viihtyvät Triplassa hyvin. Palautteenanto on suoraa ja välitöntä sekä molemmin suuntaista avointa asioiden läpikäyntiä. Onnistumisista palkitaan ja tavoite on, että töissä pitää olla kivaa, painottaa Sakke.

Arella ei yksin tarvitse onnistua

Triplassa työskentelee Aren monipuolinen kiinteistönhoitotiimi. Porukassa on vakituisia kiinteistönhoitajia, huoltomestari, kesätyöntekijä, insinööriopiskelijoita sekä yksi alanvaihtaja-harjoittelija.

– Seitsemän hengen tiimillä vastaamme tästä koko kaupunkikeskuksen kiinteistönhoidosta. Yksi kiinteistönhoitaja on hotellilla, yksi toimistoilla ja loput sijaitsevat kauppakeskuksessa. Aamulla hoidetaan vuokralaiskeikat ja päivän aikana työskennellään pääsääntöisesti teknisissä tiloissa. Lastauslaiturialueilla virtaa 250 eri yrityksen kuljetukset ja kun korona-ajan kauppakassipalvelu lisääntyi radikaalisti, on vilkkaan laiturialueen hoitaminen myös hyvin tärkeää jokapäiväistä työtä, kertoo Aren asiakkuuspäällikkö Erkki Vuorio.

– Kun Tripla valmistui, kaikki tekijät tulivat uutena taloon. Oli tietoinen valinta, että haluttiin rekrytoida uusia osaajia ilman vanhaa takkaa. Rekrytoinnissa kiinnitettiin huomiota tiimiläisten erilaisiin taitoihin: yhdellä on vahvat tietotekniset taidot, toisella lähes timpurintasoiset kädentaidot, kolmannella vahva ulkoaluekokemus, neljännellä automaatio-osaamista ja viidennellä kokemusta logistiikasta. Olen sitä mieltä, että heidän viihtyvyyteensä on vaikuttanut todella paljon se, että he ovat päässeet käyttämään omia vahvuuksiaan, kertoo porukan esihenkilö Erkki.

Kesken haastattelun huomaan, että tuolimme alkavat täristä. Erkki kertoo sen tarkoittavan, että altamme porhalsi juna. Hento värinä tuntuu Triplassa vain muutamassa paikassa ja me istumme yhdessä niistä.

– Tykkään antaa vastuuta ihmisille. Yhtä aikaa odotan heiltä vastuunkantoa ja luotettavuutta. Luulen, että johtamani henkilöt ovat kokeneet hyväksi tämän tavan, koska henkilöstötyytyväisyys tiimeissäni on aina ollut korkealla tasolla, kertoo Erkki, joka on tullut itse kiinteistöalalle jo teininä. – Olen kovin kiitollinen työnantajilleni siitä, että olen saanut kouluttautua työn ohessa ja esihenkilöni ovat sitä aina tukeneet.

Vapaa-ajallakaan Erkki ei pääse kiinteistöistä tai kiinteistönhoidosta eroon: – Ostin pienen projektin Lohjalta ja seuraavat vuodet kuluvat vuonna 1959 valmistuneen talon remonttia tehdessä. Tämän kesän lomalla rakensin terassin ja saneerasin yhden huoneen lattian. Se todellakin nollaa pään, kun pääsee käsillä tekemään, innostuu Erkki.

Haastatteluhetken jälkeen pääsin kiertämään ja näkemään Triplaa pintaa syvemmältä. Kierroksella näin yhden monista IV-konehuoneista, lämmönjakohuoneen sekä metroasemavarauksen. Triplan valvomossa tavattiin Aren tiimiä: paikalla oli puuseppä-Matti, opiskelija-Benjamin, harjoittelija-Jussi, insinööriopiskelija-Samuli, kiinteistönhoitaja-Pasi, tuuraaja-Jouni ja monta muuta arelaista. Jokainen kertoi lähes samaa tarinaa: Arella on hyvä työskennellä, porukan kanssa tulee tosi hyvin toimeen, Tripla on kohteena monipuolinen ja heidän työssään oppii joka päivä jotain uutta.

Suomalainen perheyritys hoitaa myös yhteiskuntavastuuta monella tapaa. Aressa on aivan normaalia, että töissä on työkokeilijoita, harjoittelijoita tai sovittelutyötä tekeviä henkilöitä. Oppilaitosyhteistyötä Are tekee jatkuvasti mm. Taitotalon kanssa. Tällainen toiminta vaatii yrityksen yhteiskuntavastuutavoitteen lisäksi hyvää yhteistyötä kaikkien osapuolten, kuten kiinteistöjen omistajien, kanssa.

Faktoja Triplasta:

Yli 150 liukuporrasta ja hissiä
6500 lukkopesää
Suurin tekninen tila: 2500 neliön IV-konehuone
Jos Tripla olisi rakennettu kokonaan maan päälle, korkeus olisi 23 kerrosta
Yli 200 metriä pitkä kokonaisuus itä-länsi -suunnassa
24/7 auki kaikkina vuoden päivinä
4 kerrosta maan tasalla, joista pääsee sisään keskukseen
Suomen johtava joukkoliikennehubi