Kiinteistö- ja rakennusmarkkinoiden piristymistä on odotettu jo pitkään korkojen laskun ja talouskasvun viriämisen myötä. Alkuvuodesta 2025 odotukset olivat positiivisia kiinteistökaupan, kiinteistöjen arvon kehityksen ja rakentamisen volyymien osalta. Viime kuukausien turbulenssi on kuitenkin kasvattanut epävarmuutta, ja talousennusteita on korjattu alaspäin globaalin kauppasodan mahdollisten seurausten takia. Kiinteistöpalvelualan suhdannetilanteeseen ei edelleenkään odoteta parannusta, ja myyntiodotukset ovat kääntyneet hieman negatiivisiksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n neljännesvuosittaisessa Suhdannebarometrissa kiinteistöpalvelujen suhdannetilanne on pysynyt negatiivisena. Tuoreimmassa, huhtikuun 2025 barometrissa, kiinteistöpalvelujen saldoluku oli -14. Saldoluku mittaa yritysten arvioita suhdannetilanteesta, negatiivinen luku tarkoittaa heikentymistä kokevia yrityksiä olevan enemmän kuin parantumista kokevia. Kiinteistöpalvelualan suhdannetilanteen odotetaan pysyvän samankaltaisena myös lähitulevaisuudessa.

Kiinteistöpalvelujen myynti kasvoi Suhdannebarometrin mukaan vuonna 2024, mutta viimeisen puolen vuoden aikana myynti on pysynyt lähes ennallaan ja myyntiodotukset kääntyivät tuoreimmassa barometrissa negatiivisiksi. Kiinteistöpalvelualan henkilöstön määrä on Suhdannebarometrin mukaan kuitenkin viime kuukausina hieman noussut, ja henkilöstöodotukset pysyvät positiivisina.

”On ilahduttavaa, että osaavan työvoiman pula alalla on hieman helpottanut. Monet ovat siirtyneet alalle esimerkiksi rakennusalalta, jossa työllisyystilanne on ollut pitkään heikko. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun suhdanteet paranevat ja osa kiinteistöpalvelualalle siirtyneistä palaa aiempiin ammatteihinsa. On kuitenkin positiivista, että kiinteistöpalvelualalla on riittänyt töitä, kun taloustilanne on yleisesti ollut heikko”, Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén kommentoi.

Asuinkerrostalojen palvelukustannukset nousivat 3,7 prosenttia vuonna 2024

KTI Kiinteistötieto Oy:n ylläpitokustannusindeksien mukaan vuonna 2024 toimistokiinteistöjen ylläpitokustannukset nousivat koko maassa keskimäärin 3,1 prosenttia ja asuinkerrostalojen 2,7 prosenttia.  Indeksit kuvaavat suurten ammattimaisten sijoittajien kiinteistöjen ylläpidon toteutuneita vuotuisia kustannuksia. Sekä asuntojen että toimistojen ylläpitokustannukset nousivat pääkaupunkiseudulla muuta maata voimakkaammin.

Kiinteistöjen ylläpitoon sisältyvät kiinteistöpalvelukustannukset, eli käytön ja huollon, ulkoalueiden hoidon ja siivouksen toteutuneet kustannukset, nousivat vuonna 2024 asuinkerrostaloissa 3,7 prosenttia, mikä on enemmän kuin parin edellisen vuoden aikana. Toimistorakennuksissa palvelukustannusten nousu puolestaan loiveni edellisistä vuosista.

Eri kustannusryhmistä eniten vuonna 2024 nousi kiinteistövero. Asuinkerrostaloissa kiinteistövero nousi koko maassa keskimäärin 6,8 prosenttia ja toimistorakennuksissa 6,6 prosenttia. Energiakustannukset nousivat asuinkerrostaloissa viisi prosenttia ja toimistoissa 1,2 prosenttia.

Kiinteistökauppa ja rakentaminen odottavat piristymistä

Kiinteistökauppa pysyi vuonna 2024 edelleen hiljaisena ja rakentamisen kokonaisvolyymi laski merkittävästi. Vaikka vuoden 2025 alussa on nähty pientä kasvua kiinteistökaupassa ja rakentamisen odotetaan kääntyvän nousuun, kehitys on toistaiseksi hidasta. Taloustilanteen ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuus varjostavat edelleen kiinteistö- ja rakentamismarkkinoiden näkymiä.

Lue koko Kiinteistöalan talouskatsaus tästä.

Kiinteistöalan talouskatsauksen on Kiinteistötyönantajat ry:lle toteuttanut KTI Kiinteistötieto Oy.