Koti Puhtaaksi Oy putsaa palkintopöytiä. Kotisiivouksiin keskittyvä yritys voitti juuri Suomen parhaat työpaikat -kilpailun pienten yritysten sarjan, tammikuussa toimitusjohtaja Saana Tyni nimettiin Puhtausalan vuoden esimieheksi ja joulukuussa Koti Puhtaaksi palkittiin Pirkanmaan Vuoden Työnantajana.

Ihan tavallisesta siivousfirmasta voi saada vertailuissa menestyvän huipputyöpaikan ilman suuria rahallisia panostuksia. Avaintekijöitä ovat tyytyväiset työntekijät ja erinomainen esimiestyö. Sekä luottamus ja tasa-arvo.

Haussa hyvä työkaveri

Koti Puhtaaksi on siitä hyvässä asemassa, että tulijoita olisi enemmän kuin on avoimia työpaikkoja. Silloin kun paikkoja on auki, yritykseen haetaan toimitusjohtaja Saana Tynin mukaan ihmisiä, ei osaamista. Tarvittavan osaamisen voi opettaa.

– Eniten arvostamme hakijoissa halua olla hyvä työkaveri. Asennetta ja tahtotilaa kun on vaikea opettaa. Työyhteisöhän ei ole kaikesta muusta irrallaan, vaan sen luomme me yhdessä. Vastuu hyvästä ja viihtyisästä yhteisestä työpaikasta on meistä kaikilla.

Esimiehen suhteessa työntekijöihin tärkeintä Tynin mielestä on luottamus ja se, että työsuhteen molemmat osapuolet kokevat suhteen hyödylliseksi ja saavat siitä jotain.

Koti Puhtaaksi panostaa työntekijöidensä tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin vaikuttaa työpaikan asioihin. Jokainen työntekijä voi esimerkiksi ostaa yhtiön osakkeita – osakkaaksi pääsee jo sadalla eurolla. Kaikilla osakkeilla on samat oikeudet ja velvollisuudet. Osakkaita on pitkälti toistakymmentä ja ensi kesän osakeantiin on jo jonoa.

Työolot tukevat elämää

Siivousalalla työ on usein pirstaleista ja työajat erikoisia. Koti Puhtaaksi on alusta alkaen halunnut toimia toisin. Työt tehdään arkena päiväsaikaan ja viikonloput ovat aina vapaat. Inhimilliset työajat ovat tärkeä työhyvinvointitekijä ja lisäävät työpaikan hyvää ilmapiiriä.

– Kaikkein eniten minua motivoi ihmiset. Se, että näen, että ihmisillä on asiat hyvin. Työllistämme yli 60 ihmistä ja on palkitsevaa ajatella, että he kustantavat arkensa ja unelmansa tästä työstä ansaitsemillaan tuloilla. Työntekijöiltämme saamani positiivinen palaute antaa hyvän fiiliksen. Teen tärkeää työtä.

– Itse teen intohimolla sen, mihin ryhdyn. Pidän kuitenkin tiukasti kiinni itselleni tärkeistä arvoista, joista yksi on tasa-arvo. Olen myös varsin päämäärätietoinen: asetan itselleni tavoitteita, joiden eteen teen töitä.

Oivalluttavaa johtajuutta

Saana Tynin palkitun esimiestyylin muovautumisessa tärkeintä on ollut oma kokemus esimiehistä. Sen päälle on voinut lähteä rakentamaan omaa linjaa: ainakaan tuollainen en halua olla ja tuollainen taas on esimies parhaimmillaan.

– Omilla, varhaisillakin, esimieskokemuksilla on iso vaikutus: tietää, mikä kannustaa ja motivoi. Tietysti myös myöhemmin tapaamillani ihmisillä on suuri merkitys. Itselläni on ollut useampia mentoreita ja olen saanut paljon oppeja ja ajatuksia muun muassa Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystyseltä.

Saana Tyni on perehtynyt muun muassa coachaavaan eli oivalluttavaan johtamiseen.

– Coachaavassa johtamisessa työntekijää ohjataan löytämään ratkaisu itse, ei vain käsketä suorittamaan työtehtävää. Useinhan työntekijä kyllä tietää vastauksen, jopa esimiestä paremmin, mutta epäröi päätöksen tekemistä itse.

Alan kehittäminen keskiössä

Siivousalalla on Tynin mielestä paljon kehitettävää. Positiivista nostetta tarvitaan ja Koti Puhtaaksi on sitä mielellään luomassa.

– Tästä on tullut minulle sydämenasia. Ala tarvitsee esikuvikseen yrityksiä ja johtajia, jotka tekevät työtä sen eteen, että ihmisillä olisi meidänkin alalla hyvät työolosuhteet. Jos työpaikalla ei ole hyvä olla, ei mikään palkka tee onnelliseksi.

Koti Puhtaaksi Oy:n oma kehityspolku on selvä: aikomus on kasvaa oman työn voimin. Uusia toimipisteitä aiotaan avata hallitusti, mutta mukavaan tahtiin.

– Maantieteellinen laajentuminen kotimaassa on selkeä tavoitteemme ja suunnitelmissa on myös levittäytyä rajojen ulkopuolelle.

Entä toimitusjohtajan omat suunnitelmat?

– Useamman vuoden tähtäimellä haaveenani on, että joku siirtyisi paikalleni toimitusjohtajaksi ja itse voisin keskittyä hallituksen puheenjohtajuuteen ja pienempiin projekteihin. Haluaisin myös vaikuttaa muiden yhtiöiden hallituksissa ja tuoda niihin etenkin henkilöstöhallinnon osaamistani.

Koti Puhtaaksi Oy

Lue myös:
Työelämä paranee edelleen – tässä ovat Suomen parhaat työpaikat 2019
Puhtausalan esimies 2019  -kisan voitti Saana Tyni Koti Puhtaaksi Oy:stä
Pirkanmaan Vuoden Työnantaja 2018

Ylen aamu-tv 8.2.2019 

Kuva: Koti Puhtaaksi