Siivouspalvelut kattavat laajan kirjon palveluita, jotka varmistavat tilojen puhtauden, turvallisuuden ja viihtyisyyden niin kodeissa, työpaikoilla kuin julkisissa tiloissa. Suomessa toimi Tilastokeskuksen Alueellisen yritystoimintatilaston mukaan vuonna 2022 noin 6500 siivousalan yritystä. Niistä yksi on ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Sivex Oy.
Sen perustaja ja toimitusjohtaja Monika Põldkivi on edennyt alan yrittäjäksi päämäärätietoisesti, mutta myös sattuman kautta. Alun perin Põldkivi saapui Virosta Suomeen au pairiksi vuonna 1997. Vuoden päättyessä au pair -perhe halusi hänen jatkavan, ja myös Põldkivellä oli halu jäädä. Nopeasti kuitenkin selvisi, että lähes ainoa keino pysyä Suomessa, oli oman yrityksen perustaminen ja työllistyminen sitä kautta. 1990-luvun lopulla Suomeen ei myöskään voinut jäädä ilman viisumia.
”Kotimaassani Virossa en olisi voinut tuolloin kuvitellakaan päätyväni yrittäjäksi. Halu jäädä Suomeen oli kuitenkin suuri ja toimialana siivous tuntui luontevalta valinnalta. Sen osasin hyvin”, hän toteaa.
Hesarin juttu räjäytti potin – Sivex syntyi
Matka siivousalan yrittäjäksi vaati nuorelta naiselta sitkeyttä, rohkeutta ja omistautumista.
”Työluvan hakuprosessi oli mutkikas. Minun piti palata Viroon hakemaan lupaa, jotta voisin elää ja jatkaa työskentelyä Suomessa. Osoittaakseni motivaationi asettua tänne, hain myös opiskelupaikkaa ja pääsinkin opiskelemaan merkonomiksi kirjanpitolinjalla. Siitä oli paljon hyötyä, ja ymmärrys yrittäjyydestä avautui ihan eri tavalla”, Põldkivi kertoo.
”Työskentelin aluksi toiminimellä ja tein kotisiivouksia. Kun sain asiakkaaksi Helsingin keskustassa toimineen hotellin, laajensin yritystoimintaa. Silloin sai alkunsa myös Sivex, jonka perustin yhdessä silloisen puolisoni kanssa.”
Sitten Helsingin Sanomissa julkaistiin vertaileva juttu joulusiivouksesta. Myös Sivex Oy mainittiin, sillä toimittaja oli tilannut juttua varten siivouksen myös heiltä.
”Se oli reilu kuukausi ennen joulua. Jutun jälkeen meillä alkoi puhelinrumba, ja varauksia kotisiivoukselle tuli tulvimalla. Se oli meille iso käännekohta, ja oppimista riitti. Samaan aikaan oli edelleen hotellisiivoukset sekä myös yhtäkkiä iso joukko uusia asiakkaita. Useat tuon ajan asiakkaista ovat muuten edelleen Sivexin asiakkaita”, Põldkivi iloitsee.
Maahanmuuttajataustaiset ovat tärkeä osa siivousalaa
Sivex Oy tarjoaa siivouspalveluita niin kotitalouksille kuin yrityksille Uudenmaan alueella. Työntekijöitä on reilut kaksikymmentä. Monika Pöldkivelle yrittäjänä toimiminen ja rooli työnantajana ovat olleet oppimispolku. Hänen vastuullaan on ollut niin työehtosopimusten kuin työoikeudellisten asioiden hallinta. Vuosien mittaan Pöldkivi on rakentanut yrityksestään ammattimaisen organisaation, jossa hän on luonut toimintamalleja ja kehittänyt henkilöstöprosesseja.
Kiinteistötyönantajat ry:n hallituksessa Pöldkivi on ollut varajäsenenä kuusi vuotta. Jo sitä ennen hän oli mukana elinkeinopoliittisen valiokunnan työskentelyssä, jossa hän vaikuttaa edelleen.
”Haen aina aktiivisesti ratkaisuja ja osallistun mielelläni keskusteluihin, joissa aiheena on maahanmuuttajien sopeutuminen ja työllistyminen Suomessa. Kiinteistötyönantajat ry:n strategian yksi keskeisistä tavoitteista on, että kiinteistöpalvelualalla on riittävästi osaajia. Se tarkoittaa, että työvoiman saatavuuden varmistamiseksi alalla pitää huomioida monimuotoisuus, poistaa työllistymisen ja alan työnteon esteitä sekä panostaa koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen”, hän sanoo.
Pöldkivi jakaa mielellään eteenpäin näkemyksiään pienyrittäjien arjesta ja tuo esiin juuri maahanmuuttajien työllistämiseen liittyviä haasteita.
”Koen omasta kokemuksestani, että maahanmuuttajilla on suuri potentiaali työmarkkinoilla, mutta työllistymisen ja yhtä lailla työllistämisen prosessit ovat usein monimutkaisia. Siivousala on kuitenkin se, jonne maahanmuuttajataustaisen on luontevaa työllistyä.”
Kotitalousvähennyksen muutos hämmästyttää
Sen Monika Põldkivi on vuosien varrella huomannut, että siivousyrityksillä ja sen työntekijöillä on yhä tärkeämpi rooli tukea ihmisiä arjen kiireessä ja toisaalta tuoda turvaa ikääntyville. Hän näkee siivouspalvelut laajemmin kuin puhtauden ylläpitona.
”Näen arjessa, miten tärkeitä olemme. Ikääntyville siivooja on kodin puhtaanapitäjä, kontakti ulkomaailmaan ja tarvittaessa myös avunantaja akuutissa hädässä. Siivouspalvelut tuovat helpotusta ruuhkavuosia eläville, joiden aika ei riitä oman tai juuri iäkkäämpien vanhempien kodin siivouksesta huolehtimiseen. Kotitalousvähennys on merkittävä asia, joka on helpottanut palveluiden hankinnassa. On yhteiskunnan kannalta harmillista ja jopa lyhytnäköistä juuri nyt laskea kotitalousvähennystä”, hän toteaa.
Põldkivi korostaa, miten siivousala vaatii omistautumista ja kehitystä, jotta pystytään vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin sekä asiakkaille että alalla työskenteleville mahdollistaen heille inhimillinen ja arvostava työympäristö. Ammattilaisena hän luottaa osaaviin käsiin myös itse, mikäli tunnit eivät arjessa riitä.
”Marraskuu ja joulukuu ovat kalenterissani aivan buukattuja. Arvostan todella sitä, että saan kotona siivouksen jonkun osaavan ihmisen hoitoon, ja voin keskittyä siihen, mihin minun todella pitää aikani antaa”, hän sanoo.
Teksti: Tia Härkönen
Kuva: Atte Leskinen photography / Sivex Oy