Sivex Oy on siivousalan yritys, joka toimii pääkaupunkiseudulla ja tekee kotisiivousten lisäksi toimisto- ja porrassiivouksia.
Sivexissä tärkeää on, että asiakkaiden palvelupyyntöihin vastataan nopeasti, ystävällisesti ja kohteliaasti. – Meidän työntekijämme kohtelevat asiakkaita ystävällisesti ja erilaiset asiakkaat huomioon ottaen. Yhtä asiakasta teitittelemme ja toisen kanssa taas juttelemme rennon kaverillisesti. Teemme aina asiakaskäynnin, kun uusi asiakas tulee meille. Esimerkiksi kotisiivousasiakkaan kohdalla asunnon näkemisen lisäksi minulle on tärkeää nähdä, millainen asiakas itse on, jotta osaan valita hänelle sopivan siivoojaan, kertoo Monika.
Sivexissä työskentelee virolaisia ja filippiiniläisiä siivoojia. Suurin osa uusista työntekijöistä tulee suositusten kautta ja uusia hakemuksia saapuu yritykseen päivittäin. Suurin puute työnhakijoilla on riittävä ja ajantasainen osaaminen. – Vaikka henkilö olisi saanut koulutuksen omassa maassaan, on esimerkiksi Filippiinien ja Suomen yhteiskuntien kulttuuriero valtava. Siksi meidän pitää heti koulutuksessa opettaa heitä ennemminkin meille soveltumattomista tavoista eroon. Tämä on mahdollista tehdä vain englannin kielellä, koska suurin osa ulkomaalaisista osaa sitä, mutta ei suomea – ainakaan aluksi. Siksi Suomeen tarvitaan lisää alan englanninkielistä tutkinto- ja täydennyskoulutusta, toivoo Monika.
Opiskelun pitäisi aina kannattaa
Suomen verotukseen Monika toivoo muutoksia, jotta opiskelu ja urakehitys olisivat aina kannattavia. Hän kertoo esimerkin: – Henkilö on toiminut siivoojana ja lähtee opiskelemaan esihenkilöksi. Kouluttauduttuaan hän on oikeutettu saamaan parempaa palkkaa, mutta korkeamman verotuksen takia tämä ei välttämättä ole hänelle kannattavaa. Näin hän jää mieluummin perussiivoojaksi. Tämä ei hyödytä häntä, ei työnantajaa eikä edes Suomen valtiota. Osaamisen kehittämisen pitäisi aina olla kannattavaa, sanoo Monika.
Työntekijöitä koulutetaan siivousyrityksissä paljon oppisopimuksella. Näin myös Sivexissä, jossa 80 % henkilökunnasta on suorittanut oppisopimuskoulutusta. Monikan kokemuksen mukaan työntekijät haluavat opiskella sitä, mitä voivat heti hyödyntää työssään. – Monivuotinen tutkinto-opiskelu ei aina kiinnosta työntekijöitä, mutta kun sen jakaa lyhyempiin osa-alueisiin, tutkinto tulee vuosien kuluessa suoritettua kuin yllättäen, kertoo Monika ja jatkaa: olen myös pistänyt merkille, miten opiskelu avaa maahanmuuttajien silmiä huomaamaan, että tällä tavalla he pääsevät parhaiten osaksi suomalaista yhteiskuntaa.