-Joka päivä, kun kuuluu jotain auranääntä tai kaupungin vehkeiden ääniä, mä juoksen heti ikkunaan katsomaan. Siellä mä olen nähnyt hiekoitusvehkeitä ja mä tunnistan Talokeskuksen ja Kiinteistöpalvelun työmiehet. Aamulla kun mun pitäis lähteä päiväkotiin, äidin pitää komentaa mut pois ikkunasta laittamaan vaatteet päälle. Näin kertoo neljävuotias kotkalainen Niklas Oksala, joka on jo yli puolet elämästään tiennyt, että hänestä tulee isona kiinteistönhoitaja.

Vanhemmat eivät osaa kertoa, mistä kiinnostus alaan lähti. Perheen kodissa on isot ikkunat taloyhtiön pihalle ja 5. kerroksesta näkee naapuritalon yli pidemmällekin. Näillä pihoilla pieni Niklas on nähnyt Kotkan Seudun Talokeskuksen ja Kotkan Kiinteistöpalvelun työkoneita ja työntekijöitä töissään. Katseltuaan aikansa, hän alkoi tehdä näitä samoja hommia pihalla ollessaan. -Auraan ukin ja mumman pihaa, leikkaan nurmikkoa polkupyörän päällä, haravoin lehtiä ja hiekoitan meidän talon pihaa, kertoo Niklas, joka on keksinyt itselleen alalle sopivan lempinimenkin; Aura-Oksala.

– Kaikki meidän taloyhtiömme asukkaat tietävät Niklaksen ja ovat huomanneet hänen tekemänsä työn, kertoo Niklaksen äiti Mari-Anne Oksala. Eikä Niklaksen työ todellakaan pelkkää lastenleikkiä ole. -Hän hakee hiekoitushiekkaa sille varatusta laatikosta ja hiekoittaa pihaa. Talvisin hän auraa kävelyteitä ja parkkipaikkaa. Viime keväänä taloyhtiön pihalla ei ollut enää yhtään hiekoitushiekkaa siivottavana, kun pieni kiinteistönhoitajamme oli ehtinyt putsata asfalttialueet ennen kiinteistöhuollon tuloa, naurahtaa äiti.

Äidin mielestä on vallan mukavaa, kun poika tekee käsillä asioita. Vanhemmat ovat akateemisesti koulutettuja ja kokevat etteivät itse ole ”käsillä tekijöitä”. He kannustavat lämpimästi poikaa tälle alalle ja heistä olisi aivan ihanaa, jos käsillä tekeminen jäisi pysyväksi kiinnostuksen kohteeksi.

Niklaksen kiinteistönhoitokiinnostus on herättänyt huomiota myös muualla. Taloyhtiön kiinteistönhoitajat on tulleet jututtamaan poikaa ja päästäneet kokeilemaan ruohonleikkurin penkillä istumista. Kuorma-auton, kaivinkoneen, asfalttikoneen sekä ukin traktorin hytit ovat tulleet Niklakselle myös tutuiksi. Päiväkodissakin Niklas tekee pihalla kiinteistönhoitohommia, silloin kun ei äidin mukaan kiusoittele tyttöjä.

4-vuotislahjaksi Niklas toivoi oikeita oksasaksia. -Meidän taloyhtiössämme asui yli 90-vuotias mies, joka keväisin leikkasi pihan lehmukset. Nähtyään pojan kiinnostuksen pihatöihin, nyt jo edesmennyt herra opetti työn Niklakselle ja näin siirsi oppinsa eteenpäin, kertoo Mari-Anne.

Kottikärryt, lapio, harja, lumikola, trimmeri… pienelle kiinteistönhoitajalle on ehtinyt kertyä jo liuta työssä tarvittavia työkaluja. Silmät kirkastuivat, kun vierailulla avasin Aren kangaskassin ja näytin kaiken mitä jäsenyrityksemme tulevalle alan ammattilaiselle olivat lahjoittaneet: kaulanauhoja, tuubihuivi, kolhulippis, huomiohaalari, työhanskat ja monia muita kiinteistönhoitajan tarvikkeita. Onnellinen pieni kiinteistönhoitaja nappasi uudet työhanskat ja katuharjan käteen ja lähti näyttämään, miten niitä töitä ulkona oikein tehdään.

-Tuntitolkulla Niklas vain olisi ulkona ja tekisi näitä hommia. Muuta hän ei ehdi tai halua harrastaa eikä padit tai muut ruudut poikaa kiinnosta, kertoo Mari-Anne. Kun äitiä alkaa jo palella pihalla, tarttuu hänkin aikuisten kolaan ja ryhtyy hommiin poikansa kanssa.