Viestintävirasto on keväällä 2017 kartoittanut suomalaisista verkoista löytyviä suojaamattomia automaatiolaitteita. Suurimman yhtenäisen ryhmän muodostavat yhä rakennusautomaatioon liittyvät järjestelmät, joita havaittiin noin 2000.

Rakennusautomaatioon kuuluvat kiinteistöjen ohjaukseen liittyvät laitteet ja järjestelmät, esimerkiksi ilmanvaihdon ja lämmityksen ohjaukset. Näiden lisäksi vuoden 2017 kartoituksessa havaittiin esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien vaihtosuuntaajia sekä kiinteistöjen vesimittareiden lukemiseen ja aikaohjattuihin lukituksiin liittyviä järjestelmiä.

Rakennusautomaatiolaitteisiin integroidaan yhä enemmän erilaisia järjestelmiä esimerkiksi lukituksia, mittarien etäluentaa ja valaistuksen ohjauksia perinteisten lämmön ja ilmastoinnin säädön lisäksi. Häiriöt rakennusten automaatiojärjestelmissä vaikuttavat yhä enemmän kiinteistön toimivuuteen ja asumismukavuuteen.

Marraskuussa 2016 uutisoitiin tapauksesta, jossa lappeenrantalaiskiinteistöjen lämmönsäätö häiriintyi, kun kiinteistöjen ohjausjärjestelmiä hyödynnettiin osana laajempaa palvelunestohyökkäystä. Vaikutuksia vastaaviin järjestelmiin oli koko Suomessa.

Tutustu Viestintäviraston raporttiin

Aiheesta lisää ISS Palveluiden ja RAKLIn sivuilla