”Luottamus on nyt palautumassa hyvää tahtia etenkin rajoituksista kärsineillä palvelualoilla. Myös vähittäiskaupassa on nähtävissä selvää nousua. Kotitalouksille kertyneet säästövarat ovat nyt lähdössä kulutukseen, kun koronavirustilanne on helpottanut ja rokotukset ovat edenneet”, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.

Teollisuusyritysten luottamus nousi toukokuussa kolme pistettä edelliskuukaudesta. Uusin lukema oli +13, kun tarkistettu saldoluku oli huhtikuussa +10. Luottamusindikaattori on pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla, joka on +1.

Rakennusyritysten luottamus heikkeni toukokuussa. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -13 pistettä, joka on kaksi pistettä vähemmän kuin edelliskuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -7, joten luottamus pysyi yhä keskiarvon alapuolella.

Palveluyritysten luottamusindikaattori nousi toukokuussa viime kuun tasolta. Saldolukema oli +10 pistettä, joka on kahdeksan pistettä enemmän kuin huhtikuun tarkistettu lukema. Luottamus oli yhä hieman alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +12.

Vähittäiskaupan luottamus jatkoi nousuaan toukokuussa. Luottamusindikaattorin uusin pisteluku oli +14, joka on seitsemän pistettä enemmän kuin huhtikuun tarkistettu lukema. Luottamusindikaattori on pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla, joka on -1.

”Teollisuudessa nousu jatkui edellisten kuukausien tapaan. Maailmaa vaivaava komponenttipula ei ole ainakaan vielä tuonut takapakkia teollisuuden luottamukseen. Rakentamisessa sen sijaan tultiin toukokuussa alaspäin. Asuntokauppa käy hyvää tahtia, mikä heijastuu asuntojen uudisrakentamiseen, mutta muilla rakentamisen sektoreilla tahti on selvästi vaisumpaa”, Pakarinen jatkaa.

Luottamusindikaattori, toukokuu 2021
Luottamusindikaattorin tulokset animaationa

EK:n tiedote