”Kahden nousukuukauden jälkeen yritysten luottamus kääntyi taas laskuun. Uusimmat luottamuslukemat vahvistavat vaikeaa alkuvuotta koko yrityskenttään. Tilastokeskuksenkin ennakkotietojen perusteella talouskasvu hyytyi selvästi odotettua enemmän heti alkuvuonna. Mutta nämäkin tiedot tulevat tarkentumaan lähikuukausien aikana”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Teollisuudessa luottamusta mittaava saldolukema oli helmikuussa -11. Luottamus nousi pisteen verran edelliskuun tarkistetulta tasolta. Luottamusindikaattori on yhä selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Helmikuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski arvoon -42. Saldoluku oli kaksi pistettä vähemmän kuin tammikuun tarkistettu lukema. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Palveluiden luottamus heikkeni helmikuussa. Luottamusta mittaava saldoluku oli -4, joka on viisi pistettä vähemmän kuin tammikuussa. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +11.

Vähittäiskaupassa luottamus laski helmikuussa lukemaan -12, joka on viisi pistettä vähemmän kuin tammikuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Erityisen hankala tilanne on yhä rakentamisessa. Kun luottamus ei ole vieläkään kääntynyt nousuun, on selvää, että keväälläkään vasarat eivät työmailla juurikaan pauku. Lisääntyneet konkurssit ja muutosneuvottelut taloudessa heijastuvat myös palvelualoille ja vähittäiskauppaan, joissa nähtiin vaihteeksi isompia pudotuksia luottamusluvuissa”, Pakarinen toteaa.

Luottamusindikaattori, helmikuu 2024
Luottamusindikaattorin tulokset animaationa

Lisätietoja: Sami Pakarinen, johtaja, p. 050 343 4337