”Yritysten luottamus heikkeni varsin selvästi kesäkuussa. Erityisesti rakentamisen luottamus notkahti taas kesäkuussa selvästi alaspäin. Suuret vaihtelut kertovat alan turbulentista tilanteesta. Palveluala oli päätoimialoista ainoa, jossa luottamus ei heikentynyt. Vieläkään ei valitettavasti olla talouden suhteen selvillä vesillä”, summaa EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Teollisuudessa luottamus laski neljä pistettä kesäkuussa. Uusin saldolukema oli -16, kun edellisessä kuussa lukema oli -12. Luottamusindikaattori on alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Kesäkuussa rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku laski arvoon -26. Saldoluku oli -17 pistettä vähemmän kuin toukokuussa, jolloin saldoluku oli -9. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Palveluiden luottamus pysyi kesäkuussa saldoluvussa nolla. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +12.

Vähittäiskaupassa luottamus laski kesäkuussa lukemaan -10. Saldoluku oli kaksi pistettä vähemmän kuin tarkistettu lukema edelliskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Suomessa yritysten luottamus on heikentynyt yhtäjaksoisesti nyt noin puolitoista vuotta. Maailmantaloudesta tulevat viestit kertovat tahdin hiljentyvän, joten tällä on suorat seurauksensa myös suomalaisyrityksiin. Kysynnän hiipuminen ja korkoympäristön nopea muutos tuovat yrityksille nyt lisää päänvaivaa, kun enin kustannusten nousuvauhti ja tuotantoketjujen ongelmat ovat alkaneet helpottamaan”, Pakarinen analysoi.

Luottamusindikaattori, kesäkuu 2023
Luottamusindikaattorin keskeiset tulokset animaationa

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK