Lumikuorma kasvoi helmikuun lopulla reilusti Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä lunta on nyt yleisesti 100–150 kilogrammaa neliömetrillä. Suomen ympäristökeskus kehottaa tarkkailemaan isojen hallien kattojen lumikuormia maaliskuun alussa ja poistamaan lumia tarvittaessa. Tavalliset asuinrakennukset eivät kuulu riskikohteisiin. Läntisessä ja eteläisessä Suomessa lunta on vähän.

”Aiempina vuosina suurten hallien ja muiden laajarunkoisten rakennusten kattojen rakennevirheet ovat alkaneet ilmetä lumikuorman kasvettua 80–100 kiloon neliömetrillä, joten tällaisten rakennusten lumikuorman tarkkailu on nyt tärkeää Pohjois- ja Itä-Suomessa. Tarvittaessa lunta on poistettava katoilta”, muistuttaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

”Omakotitalot ja muut asuinrakennukset eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman osalta. Pikemminkin suuri riski on lumen pudottajien tippuminen katolta sekä katoilta putoavat lumi- ja jäämassat”, Vehviläinen kertoo.

Lumitilanne

Valtaosassa maata helmikuun loppu oli talven toistaiseksi runsaslumisinta aikaa. Kuukauden päättyessä koko maassa oli lunta, mutta Etelä- ja Länsi-Suomessa lumikuormat olivat alle 30 kg/m2. Pohjoiseen ja itään mentäessä lumikuorma kasvoi, ja Oulu–Kuopio–Joensuu-linjan pohjoispuolella lumikuorma oli lähes kaikkialla yli 100 kg/m2. Runsaslumisimmilla alueilla Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa lunta oli yli 150 kg/m2. Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaalla lunta oli monin paikoin ajankohtaan nähden selvästi tavallista vähemmän. Muualla maassa lumikuormat olivat lähellä keskimääräisiä tai hieman niitä pienempiä.