Mitä taloyhtiöissä ja muissa kiinteistöissä tulisi ottaa huomioon talvea ajatellen? Tässä kiinteistöpalvelualan vinkit.

1) Ennakoi tarpeet. Talven huoltolenkit suunnitellaan jo kauan ennen ensilunta. Mitä aikaisemmin taloyhtiöt ja muut kiinteistöt ilmoittavat talven tarpeistaan, sitä varmemmin huolto saadaan sujumaan mutkitta. Jos kuitenkin tulee yllättäviä tarpeita, kannattaa toki olla yhteydessä kiinteistöhuoltoon, vaikka lumi olisikin jo maassa!

2) Vilkaise yläkertaan. Kattojen tilannetta on syytä tarkkailla läpi talven etenkin riskikohteissa. Lumen putoaminen riippuu monesta eri luonnonilmiöstä sekä kattorakenteesta, -mallista ja -materiaalista. Lisäksi talojen rakenteista tuleva lämpö voi sulattaa lunta katoilla aiheuttaen vaaratilanteita. Jos kiinteistön kattoräystäille on muodostunut jäätä aiempina vuosina, lumet tulee poistaa säännöllisesti.

3) Muista vastuut. Vastuu kiinteistön alueella liikkuvien turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla. Omistajan vastuuta ei voi siirtää, mutta kiinteistöhuoltoyhtiöt voivat hoitaa kattojen lumi- ja jäätilanteen valvontaa, jos siitä on huoltosopimuksessa erikseen sovittu. Sopimuksessa on määriteltävä tarkasti, miten ja milloin valvonta toteutetaan, sillä palveluntoimittajalla on vastuu töiden suorittamisesta ainoastaan huoltosopimuksen mukaisesti.

4) Huomioi poikkeustilanteet. Äkillinen ja runsas lumentulo tarkoittaa yleensä sitä, että huoltoyhtiöillä on kiire, eikä täydestä miehityksestä huolimatta joka paikkaan ehditä heti. Tällöin kiinteistön omistajan on taattava turvallinen liikkuminen kiinteistön alueella. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi kattolumivaarasta kertovia suojapuomeja saa siirtää. Liukkaalla kelillä jalassa on hyvä olla pitävät kengät.

5) Suunnittele lumenpudotus. Kiinteistön omistajalla on myös vastuu katon kunnosta ja asianmukaisista turvalaitteista. Työturvallisuus, katolle pääsy ja siellä liikkuminen, pitää olla suunniteltu kaikissa sääolosuhteissa. Huolta aiheuttavat erityisesti vanhat ja huonokuntoiset kattosillat sekä turvatuotteiden kuten lumiesteiden vääränlainen asennus. Työturvallisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa.

Lue myös:

Miten sopia kiinteistön talvikunnossapidosta?

Rakennustiedon KH-ohje: vesikaton talviturvallisuuden parantaminen

Työsuojeluhallinnon ohje: lumenpudotus tulee tehdä oikein

Tutustu lumitilanteeseen kartalla

Kattojen lumikuorma kartalla

Suomen Ympäristökeskus SYKE Ajankohtaista

Vesi.fi:n karttapalvelu