Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreimman suhdannebarometrin mukaan kiinteistöpalveluiden tilanne heikkeni entisestään kesän aikana (saldoluku -50). Toimialan yleisen suhdannekuvan odotetaan virkoavan kuitenkin hyvin nopeasti seuraavien kuukausien aikana (+42).

Henkilöstön kausitasoitettu määrä pysyi kesällä ennallaan (+8), mutta lähikuukausille odotetaan kasvua (+22). Kasvua odotetaan myös myynnin osalta (+24), joka väheni alkuvuonna (-11).

Suhdannebarometri julkaistiin heinäkuun lopussa.

Syksyä leimaa talouden epävarmuus

”Suomen suhdannetilanne on heikentynyt kesän aikana entisestään, mutta onneksi suhdannenäkymät ovat palautumassa parempaan. Koronakriisi kohtelee toimialoja hyvin eri tavalla. Palvelut palautuvat rajoitustoimien helpottaessa ensimmäisinä, kaupan ala on pärjännyt kuluttajakysynnän vetämänä varsin hyvin, mutta teollisuudessa ja rakentamisessa tilanne on vasta kärjistymässä. Eritahtisuus pitkittää talouden palautumista niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin”, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

”Pandemia on iskenyt suomalaisiin yrityksiin eri aikaan ja yhteiskunnan eri tukitoimet yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi ovat olleet tarpeellisia. Tässä kuussa startannutta yritysten kustannustukea olisi kuitenkin muokattava niin, että kriisin alkuvaihetta myöhemmin kärsivät toimialat pääsisivät myös tuen piiriin. Pandemia on vaikuttanut esimerkiksi teollisuuteen tilauskannan laskuna viiveellä”, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toteaa.

EK:n tiedote