Kiinteistötyönantajat ja Palvelualojen ammattiliitto PAM aloittivat 15.2. kiinteistöpalvelualan lakonuhkaa koskevan sovittelun valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Seuraava tapaaminen on sovittu perjantaille 23.2.

Voit seurata sovitteluprosessin etenemistä:


14.2.2018
Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut tänään 14.2. lakkoilmoituksen. Lakon on ilmoitettu alkavan 1.3. klo 06.00 ja päättyvän 3.3. klo 06.00 (tai ennen klo 06.00 alkaneen työvuoron päätyttyä). Toteutuessaan lakko koskisi kahtatoista Kiinteistötyönantajien jäsenyritystä. Asian sovittelu alkaa huomenna valtakunnansovittelijan johdolla.

Kiinteistötyönantajat ja PAM aloittivat neuvottelut kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevasta työehtosopimuksesta tammikuussa. Neuvottelut olivat kuitenkin PAMin aloitteesta tauolla kaksi viikkoa. Tänä aikana kiinteistöpalvelualan yrityksissä järjestettiin lukuisia laittomia ulosmarsseja. Lisäksi PAMin 1.2. asettama ylityökielto on edelleen voimassa.

PAM palasi eilen neuvottelupöytään Kiinteistötyönantajien kutsusta. Pitkän neuvottelutauon vuoksi tavoitteiden läpikäyminen jouduttiin aloittamaan alusta. PAM ei kuitenkaan halunnut jatkaa neuvottelemista vaan katkaisi neuvottelut.

– Lakkoilmoitus on erittäin valitettava ja olemme luonnollisesti pettyneitä työntekijäpuolen ratkaisuun, toteaa Kiinteistötyönantajien toimitusjohtaja Pia Gramén.

Kiinteistötyönantajat ja PAM aloittavat huomenna asian sovittelun valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Kiinteistöpalvelualan työntekijöitä koskevan työehtosopimuksen piiriin kuuluu noin 70 000 henkilöä.

Ansiokehitysohjelma nostanut alan vähimmäispalkkoja

Viime vuodet alan ansiokehitys on ollut nopeampaa kuin muilla aloilla. Kiinteistöpalvelualan työntekijöiden palkat ovat nousseet vuodesta 2011 alkaen 17,5 prosenttia yleiskorotusten lisäksi. Alimmat palkat ovat nousseet vuodesta 2011 jopa 30 prosenttia.

– On hyvä muistaa, että palkkojen osuus henkilöstövaltaisella kiinteistöpalvelualalla on yli puolet yritysten liikevaihdosta. Tämä on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi teollisuudessa tai yrityksissä yleensä, Gramén jatkaa.

 

Yritykset, joihin lakkouhka kohdistuu:
Are Oy
Coor Service Management Oy
Eskolanmäen Kiinteistöpalvelut Oy
ISS Palvelut Oy
Kajaanin huoltokeskus Oy
Kiinteistö- ja ympäristöpalvelut Aravirta Oy
Lassila & Tikanoja Oyj
Lännen Kiinteistöpalvelut Oy
N-Clean Oy
Rovanapa Oy
RTK-Palvelu Oy
SOL Palvelut Oy