Aamulehti uutisoi elokuun alussa pirkanmaalaisesta siivoojasta, Noora Pietiläisestä (29 v.), joka kertoi ”nauttivansa työstään ja tienaavansa riittävästi”. Siivoojan työhön liittyviä suomalaisten ennakkoasenteita valaiseva artikkeli on saanut paljon näkyvyyttä ja herättänyt laajasti keskustelua. Ihmisten asenteiden kyseenalaistaminen olikin yksi Pietiläisen tavoitteista haastattelussa. Hänen mukaansa julkinen keskustelu on vääristynyt ja leimaa siivoojan työn ala-arvoiseksi perusteetta sekä vailla totuuspohjaa.

”Olen iloinen, että minulla on työpaikka ja että saan joka päivä kehittyä paremmaksi ammatissani. Tienaan riittävästi ja nautin työstäni. Elän ihan tavallista asuntovelallisen lapsiperheen arkea”, Pietiläinen toteaa Aamulehden haastattelussa.

Myös Iltalehti tarttui aiheeseen ja haastatteli Pietiläistä. Siivoojan työn hyvinä puolina Pietiläinen mainitsee asiakkailta saadun kiitoksen ja positiivisen palautteen sekä tehdyn työn tuloksen näkemisen heti. Palkkauksesta hän huomauttaa, että suurempi palkka voisi toki lisätä alan vetovoimaa, mutta monella muulla alalla palkka on samaa luokkaa kuin siivoojalla.

Pietiläinen kertoo tehneensä tietoisen valinnan työskentelyaikojensa ja siten myös ansioidensa suhteen. Vain vuoden nykyisen työnantajansa palveluksessa työskennelleenä ja päivätöitä tekevänä tienestit jäävät alle 2 000 euroon. Kokemuksen karttumisen myötä ja sovittamalla omia työaikoja joustavammin esimerkiksi iltoihin tai viikonloppuihin siivoojan tienestit voivat kuitenkin nousta reilusti yli 2 000 euron.

Yli vuosikymmenen siivousalalla hyvin viihtyneen Pietiläisen herättämä keskustelu on tarpeen. TE-toimiston mukaan heinäkuun lopussa siivouksessa oli tarjolla yli 400 avointa työpaikkaa eri puolilla maata.