”Yritykset ovat tuoreiden luottamuslukemien näkökulmasta yhä odottavalla kannalla. Palveluissa tultiin hieman alaspäin. Rakentamisen luottamuksessa puolestaan oli toukokuussa palautumista edelliskuun lukemista. Taloudesta kantautuu nyt kuitenkin ristiriitaisia viestejä. Esimerkiksi rakennustuotannossa suunta on voimakkaasti alaspäin. Toisaalta talous on kannatellut alkuvuoden aikana yllättävänkin hyvin etenkin palveluiden ansiosta”, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo.

Teollisuudessa luottamus nousi yhden pisteen verran toukokuussa. Uusin saldolukema oli -12, kun edellisessä kuussa lukema oli -13. Luottamusindikaattori on alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +1.

Toukokuussa rakentamisen luottamus nousi +19 pistettä edelliskuusta. Saldoluku oli -9, kun huhtikuussa saldoluku oli -28. Pitkän aikavälin keskiarvo on -7.

Palveluiden luottamus laski toukokuussa saldolukuun 0. Tämä oli neljä pistettä vähemmän kuin huhtikuussa. Palvelualojen indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +12.

Vähittäiskaupassa luottamus laski toukokuussa lukemaan -7. Saldoluku oli pisteen verran vähemmän kuin edelliskuussa. Pitkän aikavälin keskiarvo on -1.

”Myönteistä on, että uusia investointeja on suunnitteluputkessa paljon, joten heikomman talouskehityksen aikaikkuna kapenee. Korot ovat nousseet nopeasti, joten niiden kaikkea vaikutusta talouteen ei olla kuitenkaan nähty. Vielä ei olla selvillä vesillä”, Pakarinen kuittaa.

Luottamusindikaattori, toukokuu 2023
Luottamusindikaattorin tulokset animaationa