Kaupungistuminen, yhteisöllisyys ja digitalisaatio asettavat myös kiinteistö- ja rakentamisalan uudenlaisten kysymysten eteen. Teemoja pohdittiin kiinteistö- ja rakentamisalan vuosittaisessa seminaarissa, KIRA-foorumissa 22.11.2016 Finlandia-talolla.

KIRA-foorumi kokosi yli 600 alan asiantuntijaa ja vaikuttajaa pohtimaan palvelevaa kaupunkia, kaupunkiseutujen yhteistyön mahdollisuuksia, digitalisaatiota sekä muotoilun hyödyntämistä julkisten palvelujen suunnittelussa. Tapahtuman järjesti neljästätoista kiinteistö- ja rakentamisalan yhteisöstä muodostuva Kiinteistö- ja rakentamisfoorumi.

Tarve uudelle ajattelulle koko alalla

KIRA-neuvottelukunnan puheenjohtaja Vesa Immonen korosti tarvetta ajattelutavan muutokselle koko alalla: ”Päivän pääteema, palveleva kaupunki, viittaa siihen, että meidän on kiinteistö- ja rakentamisalalla muutettava ajatteluamme. Sisältöjen merkitys ja tarpeita vastaavien palvelukokonaisuuksien tarjoaminen korostuvat. Emme enää suunnittele, rakenna ja myy vain seiniä, putkia tai katuja. Meille rakennetun ympäristön tuottajille on tärkeää, että ymmärrämme asiakkaidemme tarpeet ja, että voimme aidosti tarjota sitä, mitä asiakkaat haluavat.”

Immonen korosti myös tarvetta sääntelyn purkamiselle, sillä sääntelyn puristuksessa luovuus ja innovatiivisuus kärsivät: ”Esimerkiksi asuntotuotannossa meidän on mentävä ”ulkoa sisälle”. Kaavoitus ja suunnitteluohjeet ohjaavat monia ulkoisia yksityiskohtia esimerkiksi kattokaltevuuksia tai seinän väriä myöten. Ulkoiset seikat korostuvat ja sisällön tuottaminen unohtuu. Ajattelu pitäisi kääntää sisältä lähteväksi, siis ihmisten asumisesta ja elämästä ulospäin, jotta uudet ideat voisivat realisoitua.”

Hullunrohkeita ideoita ja markkinointitaitoa – niistä on menestys tehty

Peliyhtiö Rovion menestykseen luotsannut digialan innovaattori Peter Vesterbacka kannusti kiinteistö- ja rakentamisalaa rohkeuteen muutosten tekemisessä: ”Voimme olla maailman parhaita missä vaan – kyse on vain siitä, että lähdetään tekemään.” Vesterbacka korosti markkinoinnin ja uskalluksen merkitystä – toimien näistä itse elävänä esimerkkinä.

Vesterbacka antoi inspiroivan ja jopa hurjapäisen esimerkin Helsinki-Tallinna-tunnelin rakentamisesta, jota hän edistää tällä hetkellä. Sadan kilometrin tunneli veisi Vesterbackan mukaan suoraan Tallinnasta Helsinki-Vantaalle. Rakentamisen sivutuotteena Espoon Otaniemen edustalle synnytettäisiin neliökilometrin kokoinen erityisesti aasialaisille turisteille suunnattu viihdesaari, ”Pohjois-Euroopan Macao”. Rahoitus hankkeeseen haetaan Kiinasta. ”Kiinalaisten rahoittajien ainoana murheena on, riittääkö Helsinki-Vantaan kapasiteetti kaikille matkailijoille”, Vesterbacka hehkutti.

”Avoimuus, läpinäkyvyys, osallisuus, kyvykkyys, yhteisöllisyys ja aktivismi ovat muutoksen kannalta oleellisia”, korosti Helsingin kaupungin muotoilujohtaja Anne Stenroos. Tekesin ohjelmapäällikkö Karin Wikman avasi Fiksu kaupunki -ohjelmaa sekä nosti esiin näkemyksen siitä, että meneillään on neljäs teollinen vallankumous, jossa kiinteistöt muuttuvat energiantuottajiksi. Digitalisaatiota hyödynsivät KIRA-Akatemian nuorten ammattilaisten liikeideat, joita esiteltiin seminaarissa.