Ammattiopisto Live järjestää Inclusive Skills Europe – harjoituskisat toukokuussa 2021.

Inclusive Skills Europe, Erasmus+ hankeen tavoitteena on luoda eurooppalainen ammattitaitokilpailu erityistä tukea tarvitseville. Hankkeeseen osallistuvat organisaatiot ovat Skills Finland, WorldSkills Germany, Glasgow City College Skotlannista, Natspec Englannista ja Adapei33 Ranskasta. Hankkeen koordinaattorina toimii Abilympics France.

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen kilpailut järjestetään virtuaalisesti.

Kilpailujen virallisena kielenä on englanti.

Suomessa järjestettävissä kilpailussa opiskelijat kisaavat ravintola- ja catering –alan sekä puhdistuspalvelualan lajeissa. Kumpaakin lajiin voi osallistua yksi kilpailija kustakin maasta. Suomea kisoissa edustavat kokkiopiskelija Miika Katjo ja puhdistuspalveluiden opiskelija Chono Chanda Ammattiopisto Livestä.

Virtuaalisen harjoituskilpailun toteutus nopealla aikataululla vaatii tehokasta järjestelyä ja tiivistä yhteistyötä. Järjestävän oppilaitoksen, Ammattiopisto Liven media-alan opiskelijat huolehtivat kisatehtävien toimeksiantojen ja ohjeistusten kuvaamisesta, editoinnista ja jakamisesta osallistujamaihin. Kilpailupäivänä kukin maa kuvaa oman kisasuorituksensa. Kansainvälinen tuomaristo arvioi kisan voittajan videotallenteiden perusteella.

Molemmat Liven organisoimat harjoituskisat käydään samana päivänä eli 26.5. ja tulosten julkistaminen on 27.5. Harjoituskilpailuja kevään 2021 aikana Suomen lisäksi järjestetään huhtikuussa Ranskan ja vielä kesäkuussa Saksan toimesta.

Kaikissa ISE-harjoituskilpailuissa mukana on kokkilaji. Muut kilpailulajit valitsee järjestävä organisaatio. Puhdistuspalvelu on mukana ensimäistä kertaa ISE-kilpailuissa. Lisäksi kilpailulajeina ovat mm. puutarhanhoito ja tarjoilu.

Inclusive Skills Europe –kilpailun avulla pyritään kasvattamaan tietoisuutta täsmätyökykyisten osaamisesta ja potentiaalista työmarkkinoilla.

  • Mielestäni kilpailutoiminta kehittää erilaisten osaajien ammattitaitoa ja tekee samalla näkyväksi heidän osaamistaan. Uskon, että tietoisuuden kasvaessa lisääntyy myös myönteinen suhtautuminen erilaisten ammattilaisten työllistämiseen, kilpailun koordinoinnista vastaava Anu Kilkku
  • Inclusive Skills Europe -hankkeen tavoitteena on saada aikaan Euroopassa säännöllisesti järjestettävät ISE -kilpailut ja luoda organisaatio kilpailujen ohjaukseen ja toteuttamiseen sekä erityistä tukea tarvitsevien työllistymisen edunvalvontaan Euroopan tasolla. Skills Finland ry toimii aktiivisesti kansainvälisissä ammattitaitokilpailuja järjestävissä organisaatioissa (WorldSkills International, EuroSkills, International Abilympics Federation). Inclusive Skills Europe nähdään erinomaisena lisänä kansainväliseen tarjontaan ja erityisesti se toisi lisää mahdollisuuksia kansainväliseen kilpailutoimintaan erityistä tukea tarvitseville opiskelijoilla kertoo Skills Finlandin Abilympics-koordinaattori Matti Kauppinen.

Kilpailujen järjestämisessä yritysyhteistyöverkostoilla on tärkeä rooli. Ideointia ja alojen vetovoimaisuutta sekä kilpailutoiminnan kehittämistä on mietitty yhteistyössä SOL Palvelut Oy:n Merja Oljakan, Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKOn Janne Suntion sekä Kiinteistötyönantajien Tiia Braxin kanssa. Puhdistuspalvelu-kilpailun päätuomaroinnista vastaa Mirjam Rinne SOL Palvelut Oy:sta ja ravintola- ja cateringalan kilpailun päätuomaroinnista puolestaan Petra Wickman Taitotalosta.

Lue lisää Ammattiopisto Liven sivuilta